Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Rybniku
przypomina o obowiązku uzyskania wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Obowiązek założenia wniosku i uzyskania wpisu wynika z art. 63 ust. 2 ustawy a dnia z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz.U. z 2017 r, poz. 149) i dotyczy podmiotów prowadzących działalność w zakresie:
-
PRODUKCJI PIERWOTNEJ
-
DOSTAW W BEZPOŚREDNICH
-
ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO,
dotyczącą żywności pochodzenia niezwierzęcego.
PRODUKCJA PIERWOTNA (podstawowa) żywności pochodzenia niezwierzęcego - odnosi się do działalności prowadzonej w gospodarstwie rolnym lub na podobnym poziomie i obejmuje między innymi:
-
produkcję, uprawę produktów roślinnych, jak ziarna, owoce, warzywa i zioła oraz ich transport w obrębie gospodarstwa, a także przechowywanie i obróbkę produktów (bez istotnej zmiany ich charakteru) na terenie gospodarstwa i dalszy ich transport do zakładu;
-
zbiór grzybów, jagód, itp. w naturalnym środowisku i ich transport do zakładu. mit
Przepisy dotyczące produkcji pierwotnej zawarte są w załączniku nr I do Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2014 r. str. 1, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne rozdz. 13, t. 34, str. 319 ze zmianami).
DOSTAWY BEZPOŚREDNIE- oznaczają dokonywanie przez producenta, małych ilości surowców (roślinnych produktów pierwotnych, nieprzetworzonych, ale np. w postaci kiszonej lub suszonej) do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego.
Szczegółowe przepisy zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 06.06.2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych ( Dz.U. nr 112, poz. 774).
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY- oznacza sprzedawanie konsumentowi finalnemu produktów żywnościowych pochodzących w całości lub w części z własnej uprawy. Szczegółowe przepisy zawarte są w ustawie z 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. 2016 r., poz.1961).
Uzyskanie wpisu jest bezpłatne, natomiast niewykonanie tego obowiązku podlega karze pieniężnej ( w oparciu o art. 103 ust. 4 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności ).
Wnioski „o wpis do rejestru dostępne są na stronie internetowej: http://www.psse.rybnik.pl/index.php/do-pobrania oraz w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rybniku, ul. Janiego 1, pokój nr 17.